Peter Bastiaanssen

Beeldend kunstenaar Peter Bastiaanssen studeerde aan de Academie St. Joost te Breda waar hij in 1987 zijn opleiding voltooide. Vervolgens verbleef hij in Barcelona, waarna hij zich vestigde in Rotterdam. De stad waar hij nog steeds woont en werkt.

Lees verder...

Het oeuvre van Bastiaanssen oogt als een kleurenzee, die in eerste instantie vrolijk stemt. En als de wereld op dit moment één ding kan gebruiken, is het wel een beetje vrolijkheid. Redden we daarmee de wereld? Dat weten we niet, maar een wereld waarin vrolijk denken regeert, is in ieder geval een prettige wereld om in te leven. Overdag werkt Bastiaanssen aan zijn werken; schilderen, schuren, snijden en hakken. Echt fysiek handwerk. In de avonden leest hij filosofie. De theorie van Deleuze uitpluizen, proberen te begrijpen wat deze man bedoelt met zijn ‘nieuwe denken’.

Een van de ideeën van Deleuze houdt in dat men niet op zoek moet gaan naar de essentie, diepere laag of onderliggende betekenissen van dingen. Ook niet in de kunst. De kunst zou ons eerder moeten confronteren door de dingen te tonen die zo dichtbij zijn dat we ze niet meer zien. De diepte van de oppervlakte ervaren.

Kenmerkend voor de kunstwerken van Peter Bastiaanssen zijn de vrolijke kleuren en de aanwezigheid van de hond met kraaloogjes. In zijn werken richt de kunstenaar zich onder anderen tegen dogma’s en communicatiesystemen binnen de Westerse maatschappij en specifiek binnen de kunstwereld. Peter Bastiaanssen zet een vraagteken bij kunst waar je eindeloos over moet nadenken zonder dat er beeldende kwaliteit valt te ontdekken. In zijn kleurige schilderijen figureren decoratieve wandversieringen, een kleed, een vaas bloemen, een vis in een kom, een of meerdere kopjes koffie en de zwarte hond. 

Verberg uitgebreide omschrijving

De Kunstuitleen Den Haag biedt u een keuze uit 26 werken van Peter Bastiaanssen. Klik op één van de werken voor meer informatie en beschikbaarheid voor verhuur.