Patrick Bergsma

Patrick Bergsma creëert uiterst gedetailleerde landschapssculpturen die zweven in de ruimte. Bij de meeste sculpturen vormen bonsaibomen de basis voor zijn mysterieuze en speelse tableaus.

Lees verder...

De sculpturen van Patrick Bergsma zijn alles behalve kinderlijke boomhutten. Hoewel ze misschien de fantasieën van ieder kind uitbeelden, tonen ze ook het stedelijk verval; roestige autowrakken, afgebrokkelde gebouwen en huizen die zijn overgenomen door de natuur. De bomen in de sculpturen van Bergsma lijken er uit te springen, alsof ze het verval hebben overleefd.

Bergsma’s sculpturen spelen ook met de wetten van de natuur; vaak hangen de huizen onder aan de wortels van een gigantische, knoestige boom. De gebogen takken hangen over de kleine figuurtjes die onder de bomen zitten. In zekere zin lijken de bomen een leven weer te geven waar een stadsbewoner van kan dromen: Een eenvoudiger leven in de buitenlucht, vrij van zorgen over opgepompte leidingen, huur of andere verantwoordelijkheden van de zorg voor een permanente woning.

Er is rust in de werken van Bergsma. Ze vragen ons om ons ergens anders te verbeelden en laten ons zien dat, zelfs bij het besproeien van het gazon, we nog steeds deel uitmaken van de natuur.

Tekst door Stephanie Chan in Beautiful Decay

Verberg uitgebreide omschrijving

De Kunstuitleen Den Haag biedt u een keuze uit 5 werken van Patrick Bergsma. Klik op één van de werken voor meer informatie en beschikbaarheid voor verhuur.