Mohammed Quraish

Quraish haalt zijn inspiratie uit oude mythen die al duizenden jaren van generatie op generatie worden doorgegeven en daardoor nog steeds springlevend zijn. Hij vertaalt ze naar een eigen, moderne abstracte stijl.

Lees verder...

De schilder Quraish is in 1966 geboren in Irak. Kort na het afronden van zijn studie aan de Academie van de Schone Kunsten in Bagdad, in 1994, zag Quraish zich genoodzaakt zijn vaderland te verlaten. Hij haalt zijn inspiratie uit oude mythen die al duizenden jaren van generatie op generatie worden doorgegeven en daardoor nog steeds springlevend zijn. Hij vertaalt ze naar een eigen, moderne abstracte stijl.

Inspiratie

De mozaïekdecoraties in de vijfduizend jaar oude tempels van Babylon vormen een grote decoratieve inspiratiebron voor de kunstenaar. Hij speelt met de aloude motieven en geeft ze nieuw leven. Mede door de felle kleurencombinaties grenst het werk aan droomvoorstellingen. De toeschouwer wordt meegevoerd in een opwindende wereld, een geheim universum vol mystieke klanken die onttrokken zijn aan de culturele geschiedenis van Irak. De primitieve wereld is voor Quraish veel interessanter dan onze wereld; het inspireert hem om op zoek te gaan naar het werk van primitieve voorouders. Zijn werk laat zien dat hij daarmee ook doelt op Afrikaanse voorouders, gezien de visuele fragmenten van Afrikaanse houtsnijkunst, decoraties en symbolen. Met al deze symbolen creëert de kunstenaar een poëtische abstractie van niveau!

Techniek en materialen

Om het resultaat te krijgen dat hij voor ogen heeft, gebruikt Quraish verschillende technieken. Naast een verfijnde techniek, past de kunstenaar ook verschillende materialen zoals metaal, hout, papier en lijm toe. Hij geeft het werk de finishing touch met elementen als olie- en acrylverf en soms zelfs roest om de juiste kleur te verkrijgen. Voor meer antieke en transparante kleuren kiest de kunstenaar voor waterverf.

In 1992 had Quraish al zijn eigen expositie in Spanje. Daarna volgden tentoonstellingen in Irak, Tunesië, Nederland, Frankrijk en Duitsland.

Verberg uitgebreide omschrijving

De Kunstuitleen Den Haag biedt u een keuze uit 17 werken van Mohammed Quraish. Klik op één van de werken voor meer informatie en beschikbaarheid voor verhuur.