Kantcho Kanev

Met name de symbolische kleuren van Kanev zijn erg herkenbaar. De toeschouwer wordt als het ware in de wereld van Kanev gezogen; een mix van het vroegere Bulgarije met het moderne leven in West-Europa. Bij elke observatie wordt er iets nieuws ontdekt, zijn werk verveelt nooit!

Lees verder...

De Bulgaarse kunstenaar Kantcho Kanev woont en werkt al sinds 1990 in Den Haag. Hij volgde een beeldende kunst opleiding in Rousse (Bulgarije).

Gemengde materialen en tecnhieken

Op de opleiding maakte Kanev zich niet alleen bekwaam in het schilderen, maar leerde hij ook werken met hout en keramiek. De technieken die hij toepast, variëren van etsen, zeefdrukken en combinaties van technieken. Met name de symbolische kleuren van Kanev zijn erg herkenbaar. De toeschouwer wordt als het ware in de wereld van Kanev gezogen; een mix van het vroegere Bulgarije met het moderne leven in West-Europa. Bij elke observatie wordt er iets nieuws ontdekt, zijn werk verveelt nooit!

Het werk van Kanev wordt breed gewaardeerd en hangt in internationale musea. Hij ontving verschillende prijzen, waaronder een Bulgaarse prijs voor zijn gehele oeuvre en in 1995 de prestigieuze eerste prijs van de Tokyo Print Triennale. Tevens ontving hij opdrachten van grote bedrijven. De meest bekende zijn de ontwerpen die hij in 1998 en 1999 maakte voor Amnesty-International en in 1997 zijn merkvernieuwing voor Douwe Egberts. Begin 2000 verscheen Kanev’s eerste boek.

 

Gedachten

….Een ontastbaar gevoel dwaalt door de onmetelijke ruimte van mijn ziel. Ik wil de oorzaken ervan niet bepalen. Laat deze onbepaaldheid mij kwellen als een onaangeroerd geheim. Ik zal iedere ontkiemende gedachte vragen of zij niet een deel van het geheim is. Ben ik onderweg naar de tempel, deze magie die het leven is omhelzend zonder dat te weten? Is alles wat ik doe geen vlucht voor de eenzaamheid? Vaak vraag ik me af: wat is de reden dat ik nog steeds op deze wereld ben? Ik durf geen afdoend antwoord te geven. Niet omdat ik bang ben dat ik het juiste antwoord  zou kunnen vinden. Laat mij maar onvermoeibaar dwalen in het diepst van mijn ik. Laat ik maar geen antwoord vinden op mijn vragen. Dit is de weg, dit is de manier waarop ik kracht kan vinden voor jou, Leven……

….Met mijn schilderijen zoek ik het pad dat mij zal leiden buiten het bestaan. Het pad, dat de orde van normen verwerpt. Ik wil naar mezelf zoeken, als vader, als zoon, als een wijze man, als een zelfzuchtig wezen met zo veel dwaze ijdelheid, als een deel uit het heelal. Ik wil in de schoot van mijn moeder verzinken en haar overstelpen met zoveel niet gevonden antwoorden. Laat haar mij maar in slaap sussen en mij terugbrengen naar de knoop. Zou ik hem ontwarren? Zouden wij – jij en ik – hem ontwarren, mijn vriend? Laten we  de weg van de kleuren gaan volgen…..

….Laat daar het heelal tot stiltand komen en naar zijn terugkeer gaan zoeken: de terugkeer naar het begin, schoon en gebaad in liefde. Het is een groot geluk voor de mens om dit ogenblik aan te raken: een ogenblik, een eeuwigheid, die de mysterieuze hoekjes in onze schoot verlicht. Laten we naar de nacht gaan zoeken, naar de eenzaamheid, naar onszelf.

Ik zal jouw ziel vinden, mijn vriend; wij zullen jullie zielen vinden, vrienden, en laat men dan zeggen: ‘Ach, wat zijn dat eenzame mensen, eenzame mensen…

Verberg uitgebreide omschrijving

De Kunstuitleen Den Haag biedt u een keuze uit 34 werken van Kantcho Kanev. Klik op één van de werken voor meer informatie en beschikbaarheid voor verhuur.