John Noy

John Noy is geboren en getogen in Utrecht, waar hij nog altijd werkt en woont. Hij studeerde in de jaren zeventig aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. In Amsterdam haalde hij ook zijn MO-A akte tekenen en schilderen aan de Academie voor Beeldende kunsten in de Lutmastraat. John Noy is geboren en getogen in Utrecht, waar hij nog altijd werkt en woont. In zijn eigen atelier begeleidt hij schilders. Hij geeft zomercursussen in het buitenland en doceert in het volwassenenonderwijs.

 

Lees verder...

Al sinds zijn academietijd schildert en tekent hij in twee stijlen: de figuratieve en de abstracte. Zijn figuratieve stijl ontwikkelde hij voornamelijk in getekende en geschilderde portretten en modelstudies. Het abstracte werk ontstond vaak door een stilleven. Dat stilleven werd geabstraheerd, herhaald en vervormd totdat er een spannend lijnenspel en een sterk compositioneel geheel ontstond. Waren deze composities in eerste instantie nog ingehouden van kleurstelling, later krijgt kleur een belangrijke rol in zijn werk. Zijn latere olieverven zijn een afgewogen eenheid van visuele spanning, kleurintensiteit, vormgeving en abstractie.

In de jaren negentig is er een samensmelting ontstaan van de twee stijlen. Steeds vaker komen er figuratieve elementen in de abstracte schilderijen voor. De vrouw, vaak het onderwerp bij de vele modelstudies, neemt hierin een belangrijke plaats. Hij start nog wel abstract, maar gebruikt nu het abstracte gegeven als uitgangspunt voor het model. Op deze manier probeert hij de vervreemding of abstrahering van het natuurlijke een grotere kans te geven. Daarom werkt hij ook zonder model, dit stimuleert tot meer persoonlijke vormgeving. Je kunt dan ook wel zeggen dat zijn werk een geheel eigen en bijzondere signatuur heeft.

Verberg uitgebreide omschrijving

De Kunstuitleen Den Haag biedt u een keuze uit 2 werken van John Noy. Klik op één van de werken voor meer informatie en beschikbaarheid voor verhuur.