Jan Cobbaert

Jan Cobbaert (Heverlee, 24 Juni 1909 - 3 Oktober 1995) was een Belgische kunstenaar. Meerdere disciplines waren hem vertrouwd. Naast schilderen legde hij zich ook toe op de tekenkunst, diverse vormen van grafiek, de keramiek, het ijzersmeedwerk, de houtsnede, de glaskunst en de edelsmeedkunst.

Lees verder...

Het oeuvre van Cobbaert vormt een verscheiden geheel. Zijn werk bevat verschillende componenten van verscheidene kunststromingen, zoals de tweede Latemse School en de CoBrA-beweging. Toch wordt zijn werk hoofdzakelijk door twee componenten bepaald. Ten eerste is er zijn steeds meer uitgediepte vakmanschap. Ten tweede hebben emotioneel en psychisch bewogen levensgebeurtenissen zijn oeuvre bepaald. De dood van zijn zoon speelt hierin een belangrijke rol. Hij stort zich in de droomwereld van het kind. Via deze fantastische wereld wil hij een intiem contact met zijn zoon bewaren. Deze wereld van het kind, dromen en indrukken zijn bepalend voor zijn schilderijen.

Rond 1950 komt hij in contact met de Cobra-beweging, waarvan hij evenwel formeel geen deel wilde uitmaken. Hij voelt instinctief aan dat zijn werk verbonden is met de expressieve beeldtaal van deze beweging, met het karakter van de kindertekeningen. Tekening, vorm, kleur en inhoud vormen één compositorisch geheel. Ze bepalen het geheel zonder enige opsmuk. De vorm is opzettelijk ontdaan van alle storende en esthetiserende details. 

Verberg uitgebreide omschrijving

De Kunstuitleen Den Haag biedt u een keuze uit 0 werken van Jan Cobbaert. Klik op één van de werken voor meer informatie en beschikbaarheid voor verhuur.