Eric van Straaten

Eric van Straaten (1969, Leiden) werkt exclusief met 3D Printing in kleur. Van Straaten gelooft dat geen andere techniek dan 3D Printing zo’n niveau van hyper surrealisme kan verwezenlijken. Industrieel 3D Printing is de enige techniek die kan worden gebruikt om digitale full colour ontwerpen tastbaar te maken. In zijn sculpturen streeft Van Straaten naar een fysieke expressiviteit, terwijl hij toch een bepaalde digitale uitstraling probeert te behouden.

Lees verder...

Tot aan 2010 maakte Van Straaten sculpturen met de hand waarna hij de kunst van het 3D printen begon te leren. Binnen een jaar presenteerde hij zijn eerste 3D geprinte kunstwerk. Zijn werken werden snel opgepikt door verschillende galeries en verzamelaars. Op dit moment worden zijn sculpturen niet alleen verkocht in Nederland, maar ook bij galeries in België en Amerika.

Van Straaten gelooft dat geen andere techniek dan 3D Printing zo’n niveau van hyper surrealisme kan verwezenlijken. Industrieel 3D Printing is de enige techniek die kan worden gebruikt om digitale full colour ontwerpen tastbaar te maken. In zijn sculpturen streeft Van Straaten naar een fysieke expressiviteit, terwijl hij toch een bepaalde digitale uitstraling probeert te behouden. Hoewel de modellen volledig virtueel zijn, wordt er toch vaak gezegd dat de beelden een vreemde erotische lijfelijkheid bevatten. Vergelijkbaar met Barbie; ze zullen nooit echt menselijk worden, noch zullen ze ooit zijn gebaseerd op een echt mens. De sculpturen zijn een vertaling van zijn verbeelding. Balancerend op het randje van kitsch resoneert de marsepein-ogende kwaliteit van het materiaal prachtig met de schijnbare onschuld van de voorstellingen.

Full colour 3D Printing is niet zo simpel als dat de meesten zich voorstellen. Direct nadat het model uit de oven komt, moet het zeer kwetsbare materiaal worden bewerkt om te zorgen voor een mooie afwerking. De sculpturen moeten foutloos zijn. Tot 2015 kon een extern bedrijf in België deze foutloze kwaliteit garanderen. Helaas ontving Van Straaten begin 2015 modellen met oneven lagen; een probleem dat zij niet konden verhelpen. De kunstenaar besloot het heft in eigen hand te nemen door zelf zijn sculpturen te printen. Tot zijn teleurstelling kreeg hij te maken met hetzelfde probleem, met als gevolg dat er twee jaar lang geen kunst gepresenteerd kon worden door zijn zoektocht naar een oplossing. Door nauwe samenwerkingen met interne specialisten was Van Straaten in oktober 2016 eindelijk in staat om de problemen te verhelpen. Op dit moment kan hij met zekerheid zeggen dat hij een betere kwaliteit sculpturen heeft bereikt dan ooit tevoren. Daarnaast kan hij met zekerheid zeggen dat geen andere kunstenaar deze kwaliteit binnenkort kan evenaren doordat zijn oplossing ligt in intensieve en sterk gespecificeerde ambacht.

Verberg uitgebreide omschrijving

De Kunstuitleen Den Haag biedt u een keuze uit 1 werk van Eric van Straaten. Klik op één van de werken voor meer informatie en beschikbaarheid voor verhuur.